a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Rájönni a dolgokra - Sziget 2010 – 1. rész

csanda garbó 2010.08.19. 18:56

18 éves lett Magyarország leghírhedtebb kamasza, a Sziget Fesztivál. Az eseményen mi is ott voltunk, sok mindent láttunk, rendkívül tanulságos és elgondolkodtató volt. Hogy tudjátok, miről maradtatok le, mesélek egy kicsit nektek róla. Sok mindenről lesz szó, ezért több részben fogom tálalni a beszámolómat. Íme, egy kis bevezető.

 

Az idei Sziget Fesztivál programfüzetének bevezetőjét Uj Péter írta. Ezek az amúgy teljesen érdektelen fogalmazások általában arról szólnak, hogy milyen jó lesz az idei fesztivál, mennyi móka és kacagás várható, kell egy hét együttlét, meg ilyen szokásos jófejeskedések - nem is szoktam velük foglalkozni, mert kit érdekel. De a Filatorigát felé tartó HÉV-en volt időm olvasgatni, ezért elolvastam ezt is. „Tizennyolc éve, amikor elkezdtük, még minden más volt. Sokkal másabb. És sokkal jobb. Régen minden jobb volt.” – kezdi. Erre mondjuk nem számítottam, ilyen kontextusban meg pláne – elvileg ez a kedvcsinálásról szólna. Hátha csak valami rossz tréfa, továbbolvasom.

„Mi még tudtunk mulatni! Gyönyörűen táncoltunk, nem csak vonaglottunk, mint manapság, nem őrjöngtünk. Vagy ha őrjöngtünk, akkor az igazi, nagybetűs ŐRJÖNGÉS volt, abba beleremegett a föld. Akkor még volt tétje annak, hogy jól érezzük magunkat. A mi időnkbe’. Mer’ akkor még nem lehetett mindenkinek. Nem hullott az ölünkbe a korsó Dreher meg a fél kóser szilva. Hol vannak már azok a nagy Szigetek! Amikor még nem műanyag „megasztárok" tátogtak műzenére, nem "valóságshowk" szellemi alvilága uralta a gagyimédiát, amikor még valódi értékek mentén szórakoztunk értékalapon, értéket teremtve, értéket őrizve, könnyűzenei hangversenyről könnyűzenei hangversenyre. Értékalapon hánytunk egymás sátrába, nyilván. Igazi Nagybetűs ZENE volt, Igazi Nagybetűs KÖZÖNSÉG, Igazi Nagybetűs BESZARÁS. Manapság már semmi sincs úgy, ahogyan régen volt. Mert akkor még úgyabb volt sokkal.”.

Na mármost én világéletemben ellene voltam a nosztalgiázásnak, de el kellett fogadnom, hogy igaza van. Értettem, hogy miről beszél. Láttam már képeken, meg nekem is van egy nagybátyám. A Pesti Est eme különszámának színes, divatos, ördögvillázó-sanyikás első oldalára tördelt, lesújtó elégia olvasása közben elszégyelltem magam, és ostoba generációm minden tagját. Gyűlöltem ezt a szemét steril világot, ami ma körülvesz minket, mindent, amit itt Uj Péter felsorolt. Rá kellett jönnöm, hogy sose lesz már olyan fesztiválélményem, mint nekik. Egyre kevesebb a trú élmény, a trú érzés, minden elkurvul, mindenki a retrót nyomja, már a fiatalok is, mert ma már nincs semmi, amiből 10 év múlva retrót tudnánk csinálni. Pedig egy trú életérzés minden nemzedéknek kijár. Különben mi miről fogunk nosztalgiázni? Ezek a gondolatok törték meg az olvasás menetét, de ekkor eszméltem, hogy maradt még néhány sor, egy befejezés, azt még elolvastam, hátha lesz valami slusszpoén. „Ilyen irányú tapasztalataink alapján fölszólítjuk önöket, kedves, poétikusan ifjú barátaink, hogy most, akciósan szerezzék be életre szóló élményeiket, mert jobb, ha tudják: régen minden jobb lesz.”. Filatorigát megálló, ott a Hajógyári, megyünk, kérünk akciós karszalagot. Jöhetnek az életre szóló élmények.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr32233682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdesz 2010.08.19. 23:25:22

Hát, ezzel egyet is értek meg nem is.. Tény, h legfőképp a médiának köszönhetően most minden el van korcsosulva.. De ugyanakkor a mai világban már talán több a lehetőség és megszerezhetőek ugyanúgy azok az élmények, mint régen.. csak kicsit másképp!! :)
Ez az egész dolog rohadtul relatív.. és itt is bebizonyosodik az, h az idő megszépíti az emlékeket! :)
Én még mindig azt mondom szarni bele a múltba.. Abból kell élni, amink van.. nem azon baszkódni, h mink volt, mert akkor a jövőnkben még ennyink sem lesz...

... Húú de kibaszottul bölcs vagyok így estefele ...

KÉNSAV 2010.08.20. 15:44:50

A hiba ott van, hogy a fesztiválozás is a konszumerizmus része lett, lényegében most már divat fesztiválozni. És ha a zenei felhozatalt nézzük, azért ott is lehetne mit javítani. Értelemszerűen a szigetre csak megjelennek ízlésesebb zenekarok is, de milyen áron? Amúgy aszongya a cikkíró: "Mer’ akkor még nem lehetett mindenkinek." Ezzel ellent kell mondjak: most sem lehetett mindenkinek. Én pl. álmodni se mernék, hogy kijussak oda néhanapján. Miért? Honnan szopom elő rá a pénzt? Lassan eléri a Sziget hetijegy ára faterom havi keresetét.

csanda garbó 2010.08.31. 11:36:19

@KÉNSAV: "A hiba ott van, hogy a fesztiválozás is a konszumerizmus része lett, lényegében most már divat fesztiválozni"

ez szerintetek baj? kiknek a privilégiuma a fesztiválozás?

KÉNSAV 2010.09.01. 21:43:32

Nem arról van szó, hogy senki nem fesztiválozhat, csak ezt mindenki a mellére döngöli, és lényegében a fesztiválok státusz- és szociális szimbólumokká válnak, kulturális szimbólumok helyett. Most nem arról beszélek, hogy miben különbözik a Balaton Sound az Azfeszttől, hanem amikor valaki azzal virít, hogy "je, bazmeg, én a SZIGETEN voltam, míg te csak a nyamvadt Hegyalján"... A Sziget meg egyre csak növeli a jegyárat, mert megteheti, mert a presztízse miatt úgyis járni fognak emberek oda. Státusszimbólum jellegről beszélhetünk a Hegyalja esetében is: emlékezzünk, július közepén mennyire plafonon volt Borisz, mert csomó ismerőse úgy kezelte a Hegyalját, mintha az a jóisten kinyalásra váró segglyuka lenne, és övék a dicsőség, hogy megízleljék. Na, én ugyanezt látom a Szigettel kapcsolatban.
A fesztiválozás nem privilégiuma senkinek, mindenki feljogosult, de basszameg, ne legyünk már mindennel sznobok!
süti beállítások módosítása