a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Monolit - 2010. október: The Misfits

superzen 2010.10.30. 18:33

 Újra jelentkezik a Monolit, ezúttal teljesen aktuális témával. A fókuszban a Misfits, amely mind a hardcore, mind a psychobilly műfaj számára meghatározó jelentőségű punk-rock zenekar - így kicsit jobban értheti majd az is a Zombie Flashmob koncertjeit, akihez eddig nem ért el, csak a tini-stadionpunkot játszó mókusbrigád, a tarhálás, mint "igaz punk dolog", de lehet, hogy még ez sem. Mindenki döntse el maga, hogy mit gondol a punkról, és ismerje meg ezt az igazán kafa zenekart.


 

Horrorfilmeket nézni minden fiatalnak igazán lázadó dolog lehetett a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államokban - itthon meg pláne, épp úgy, ahogy punknak lenni. Odakinn szimplán menő volt a lázadás - már az ötvenes évek óta, mikor elindult a rock'n'roll - itthon a rendszerváltás előtt azonban még börtön is járt érte.
A horror és a punk, Ib Melchior filmjei és a Ramones házassága lett a Misfits, régi filmeket dolgoztak fel számaikban, dalszövegeikben is sírrablások, bizarr szörnyetegek, vámpírok, zombik, gyilkosságok kapnak központi szerepet, természetesen igazi punkként annyira komolyan vehetően, mint a Halloweenkor beöltöző tíz év alatti cukortarháló törpék. A születőben lévő horror-punk műfajhoz ennek megfelelően extravagáns külső is társult, az addigra már lassan unalmassá váló punk elemek horrorisztikus megvilágításban lettek újraértelmezve, amelyek a zenekar albumborítóin, pólóin és a tagok öltözködésén is tetten érhető, később pedig egy teljes szubkultúrát határozott meg - hatása pedig a mai napig jelen van.


Alakulás, korai meghatározó évek

A Misfits 1977-ben alakult New Jerseyben. A zenekar első korszakában - egészen 1983-ig állandó csak az énekes Glenn Danzig és a basszusgitáros Jerry Only volt, a többi tag rendszeresen cserélődött, így vettek fel számokat és adtak ki EP-ket is. Első albumuk a Static Age, 1978-ban jelent meg, de teljesen csak 1998-ban sikerült kiadni. A zenekar számos stílusjegye már ezen az alig 44 perces felvételen is felfedezhető, a horrorisztikus témák mellett az USA közelmúltja is téma a rövid számokban. Bár 1983-ban feloszlott a Misfits, azonban addig két olyan albumot adtak ki, amely mérföldkőnek számít a hardcore punk számára. A Walk Among Us 1982-ben jelent meg, rajta a máig legismertebb Misfits számokkal. 1983-ban, a banda feloszlása előtt pedig megjelent az Earth A.D./Wolf's Blood című korong. Az ezen található Die, Die My Darling című számot dolgozta fel a Metallica a Garage Inc második CD-jén, a legtöbben ezt a Misfits nótát ismerik - anélkül, hogy tudnának róla.

Újraalakulás és a heavy metal

A zenekar 83-as feloszlása után sokáig húzódott a jogi harc a zenészek közt, a tagok olyan zenekarokban folytatták karrierjüket, mint a Black Flag vagy a Danzig. Bár best of- és válogatáslemezek ekkor is folyamatosan jelentek meg, sőt, album is a korábbi felvételekből, minden zenész a saját, új projektjével foglalkozott. Az újraformálódásban Only, és testvére Doyle vállalt központi szerepet, azonban Danzig nem akart visszatérni énekesnek. Később e posztra Michael Emmanuelt válogatták be az addigra David Calabrese dobossal kiegészült újraformálódó Misfits tagjai. A zenekar a mai napig aktív, a tagok továbbra is szeretnek cserélődni - a zenei világ viszont sajnos, vagy szerencsére egyre inkább a heavy metal felé húz. A zenekar újabb albumain a forradalmi proto-horror-punktól már eléggé eltávolodtak, ennek ellenére sikerük töretlen Európában és a tengeren túl egyaránt.

Hatások

A Misfits eredeti felállása máig az egyik legmeghatározóbb zenekar, számos stílus előrevetítője vagy újraátgondolója volt. Közvetlen elődjei a horror-punknak, így olyan zenekarokra voltak hatással mint a Murderdolls. Befolyásuk megkérdőjelezhetetlen a '80-as években igazán hódító, de a mai napig sokak által követett goth stílusnak. A zenéjükben fellelhető '50-es évek rockabillyjéből merítő témák közvetlenül előrevetítették a néhány év múlva elszabaduló psychobilly-lázat, így olyan zenekarokra voltak hatással, mint a Nekromantix, a Batmobile vagy a Mad Sin. A korai munkák a mai napig nagyobb kultusznak örvendenek, mint az új dalok, bár turnéik és frissebb albumaik így is bőven sikeresnek mondhatóak.

Címkék: punk horror misfits rockabilly nyolcvanas psychobilly horrorpunk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr622410225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása