a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Rovatok rovata - UPDATE

superzen 2010.06.14. 01:42

Szeretném felkonferálni új rovatunkat, amely már egész régen kipattant a fejemből, és voltaképpen a többi rovatról szól, amelyek már léteznek (ilyen eddig csak a Jöttök fel? rovat volt), illetve olyanokról amik létezni fognak - vagy azért, mert a lelkes kommentelők beírkálják, vagy azért mer én aszontam.

 

A rovatok eddigi állása:

 

Jöttök fel? - Szerintem elég egyértelmű, meg hát eddig is volt, de ebben a rovatban kiemelt buliajánlók voltak, vannak és lesznek, komolyan, tiszta Lenin! Szóval, ha lesz Irie Maiden meg Iron Maffia koncert a Gondosban, akkor mi leírjuk lelkesen, hogy mit lehet várni a bulitól - ha egyértelmű, ha nem.

Programozó - Mivel hamarosan minden héten frissülő programlistával várjuk ide a hajdúvitézeket és hajdúamazonokat, (ja meg a kedves szomszédokat, persze) ezért úgy gondolom, hogy külön topikot érdemel a heti program - minden héten a péntekre meg a szombatra főleg, meg a szerda délelőtti piacra is fel kell készülni. Ez nem olyan lesz ám, mint a Jöttök fel?, mert ott ajánló lesz - itt csak szigorúan az, hogy ki zenél a klubban, milyen italakció van a sörösben, satöbbi. Vagyis, hogy mire programozzuk a szervezetünket, meg hogy ki hova fog menni.

Miről szól? - Sokan nemhogy a stoner és sludge közt nem tudnak különbséget tenni, hanem azt sem tudják, hogy az imádott metál stílusuknak ez két napjainkban igen aktív ága - és erről nem a nánási, dorogi, vasvári fiatalok tehetnek, hanem egy generációkra visszamenőleg káros, nem értékmegőrző hanem értékromboló konzervativizmus, amely gyakorlatilag az új dolgokból csak az értéktelennek enged táptalajt, és országos jelenség. A lényeg az lenne, hogy a topic stílusokat mutat be, elmagyarázza miről szól, milyen esztétikai és filozófiai értékekkel bír a Xasthur vagy a Japandroids. A rovat azonban csak és kizárólag a rock gyökerű zenékre vonatkozik: stoner, post-metal, sludge, progresszív metal a Dream Theater nélkül, pszichedelikus rock, krautrock, indie, negerpunk.

VCO - Ugyanaz, mint az előző, csak az elektronikus zene berkeibe enged belátást. Hihetetlen számomra, hogy itthon még alig van elektronikus zenei élet, az emberek nincsenek tisztában e kifejezési forma esztétikai, technikális vagy gondolati értékrendszerével. Nem az a legnagyobb baj, hogy az emberek nem hallgatnak elektronikus zenét - hanem az, hogy a rockerek élből elutasítják, a diszkósok meg a "kemény rokkot", és egy - külföldön egyébként dedós - stílusfasizmus alakult ki, ami az elektronikus zenét a tuctuc határai mögé próbálja behatárolni az egyik fél részéről, míg a másik fél az igénytelenségtől az értelmetlen keménykedésen át nagyon sok érvet fel tud hozni. Amíg viszont valamiről nincs megfelelő alapunk, és nincs benne jártasságunk, magunk fölött sem ítélkezhetünk, hogy nem szeretjük. Az alapokat igyekszem lerakni, szerintem majd a Delta főcímdalával kezdem.

UPDATE!!! Admin jelenti - a blog technikai, designbeli stb. változásaival kapcsolatos, gépház-jellegű topik.


Egyelőre ennyi, a lelkes kommentelő seregtől pedig várok még rovat-ötleteket. Illetve Csandától is. Azt pedig nem szeretném, hogy a leírtakat egyesek bicskanyitogatásnak érezzék, meg ugye akinek nem inge, annak inga.

Címkék: programozó jöttök fel? rovatok rovata vco miről szól?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr492079805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilaj 2010.06.20. 00:49:32

Ezt meglehetne csinálni ilyen családfa formátumban.Kiindulva az alapoktól és napjainkig linkekkel esetleg képekkel és előadókkal bemutatva.
Sztem így lenne a legérthetőbb és így teljesen átlátná mindenki a stílusokat,mi miből lett vagy mire volt hatással./és a delta főcímdala az valami hihetetlen www.youtube.com/watch?v=1bYnloESvpk&feature=related pedig nem mai:D/

Hajdesz 2010.06.20. 01:22:45

@Ilaj:
Ez nem rossz ötlet, de:
1. Egy ilyen "családfa" létrehozása eléggé lehetetlen feladat szerintem, mivel rengeteg alstílus behatárolása vitás, így csak egy variációt tudnánk létrehozni, ami közel sem tükrözi a valóságot.. másrészt meg minden zenei stílust egy kalap alá venni és még részletezni is! :) Hát szép egy egricsillagok lenne! :P
2. Harmadrészt egy bizonyos stílus/szcéna megismeréséhez SZERINTEM nem elég csak olvasni/zenét hallgatni/képeket nézegetni.. Fontosak a saját élmények is, amire csak rendezvényeken tud az ember szert tenni.. (ezért is írta superzen így: "Amíg viszont valamiről nincs megfelelő alapunk, és nincs benne JÁRTASSÁGUNK..." =)

Viszont, h ne csak kötekedjek.. :D
Ismerek én is egy (assszem amcsi) oldalt, ami a house és a techno kialakulását ill. alstílusait mutatja be.. Megpróbálom előkeríteni a linket!
Még hangminták is vannak.. :-)
Nem tökéletes, de alapjaiban jóóó! :P

Ilaj 2010.06.20. 13:17:57

@Hajdesz: Ja ebben igazad van.Nagyon hosszú lenne.De esetleg le lehetne szűkíteni.Meg azt én sem ugy értettem,hogy ezt majd valaki elolvassa és azonnal mindennel tisztában lesz,hanem könnyű átlátni és akit egy kicsit is megfog valamelyik stílus a leírtak alapján,az a linkek és a bandanevek segítségével könnyen utána tud járni.Meg lehet nem is lenne muszáj mindegyikhez youtube linket fűzni hanem más olyan lapét ami azzal a stílussal részletesen foglalkozik.

Ilaj 2010.06.20. 13:25:00

@Hajdesz: Az élményt azt viszont tény,hogy nem lehet leírni de ha a fiatalságnak már csak valamilyen sejtése lesz arról hogy mennyi minden közül is választhat és nem csak tuctuc meg keményrock létezik akkor már a rendezvényeket szervezni is sokkal egyszerűbb lenne.de ezt tényleg csak ötletként mondtam,rem valami hasznát veszi csanda meg superzen

Hajdesz 2010.06.20. 14:14:39

Hát, igen.. Kezdésnek nem lenne rossz mondjuk! :)
Na, de amit ígértem:
techno.org/electronic-music-guide/

Itt szépen le van vezetve az elektronikus zene fejlődése a 70-80-90es években sajnos angolul! :S :)
Napjaink (azaz a 21. század) bőven hiányos.. tehát pont a "legfontosabb" részek hiányoznak :(...
Pl: Amit ma nevezünk Hard Technonak, azt nem találjátok meg itt.. csak a 80as évek Hardját, ami egyáltalán nem azonos a maival! :)
Van rengeteg hangminta.. szöveggel együtt könnyen fel lehet fedezni a kapcsolatokat a különböző alstílusok között! ;-)
Annyit méég, h az évszámokra figyeljetek.. Minden stílus folyamatos változásban van.. tehát, mondjuk a 90es évek minimalja máár teljesen eltér a maitól.. sőőt már egyre nagyobb különbségek vannak a mai egy alstílusba tartozó zenék között is, amik idővel vszeg újabb stílusokra szakadnak szét! =)
Jóó böngészést!!!
Jahh és ha esetleg vki le tudná nekem fordítani magyarra az egész oldalt, azt nagyon-nagyon megköszönnném! =) :P
Peace

KÉNSAV 2010.06.20. 15:33:32

Amúgy az is kérdés, hogy úgymond "gimnáziumi" vagy "egyetemi" színvonalú tájékoztatást akar-e nyújtani az ember. Mert a gimis színvonalhoz elég a családfa módszer.

superzen 2010.06.20. 15:40:44

@KÉNSAV: mindjárt megírom szerintem az első VCO-t, nem az lesz az elsődleges szempontom, hogy gimnáziumi vagy egyetemi szinten számoljak be róla, hanem, hogy azok is elismerjék/megszeressék, akik eddig elítélték, és nem tekintettek rá zenei formaként. Illetve a lehető legtágabb értelmezési körökben.

KÉNSAV 2010.06.20. 16:25:27

@superzen: Igen, mondjuk az értékek leírása hasznosabb, mint a kategorikus pontosság :D
süti beállítások módosítása