a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Kritika - French Girls Feet - utólag

superzen 2010.06.08. 19:40

Tegnap este hétkor megcsodálhattuk a French Girls Feetet a szabadtéri színpadon - mint ahogy ezt már korábban feltettük ide. A koncert még némi reményt is ad arra, hogy változhatnak itthon a dolgok - és őszintén reménykedünk abban, hogy ez volt a vízválasztó a környék fiatal független kulturális életében.

 

A dorogi banda igazán jó zenéket játszott, ráadásul a színvonallal sem volt komolyabb gond - egytől egyig tehetséges és ügyes srácok, mindannyian ismerjük őket, és innen is küldenék nekik egy kis gratulációt. Megkaptuk a tiszaszagot is - az eddigi jägeres estektől szerintem - jóval színvonalasabban. Ez valószínűleg annak is betudható, hogy egész komoly hangtechnika állt a srácok rendelkezésére, mely néhány apróbb, szubjektív észrevételt leszámítva (az én fülemnek kicsit hangos volt az ének, illetve távolabbról sokkal tisztábban hallatszott, mintha kicsit túlságosan széthordta volna a hangot a tér). Talán a legtanulságosabb azonban az volt, hogy mégis a dorogi arcokra sokkal jobban lehet számítani ilyen téren - a nézőtér nagyrészét dorogi cimborák lepték el, nánásiak azonban nagyon sokan hiányoztak - épp ezért a nánásiaknak járna egy nagy fenékberúgás - főleg azoknak, akik ráértek, csak épp elfeledkeztek róla, vagy úgy gondolták, hogy mi ez a hülyeség már megint. A lordos banda - az elvileg "baráti kör" majdnem teljességében hiányzott, míg a szomszédból meg átjöttek ide? Hogy is van ez?

Ha a koncertet túl sok kritika nem érheti, a lelkes dorogiakat meg megdícsérném azért, hogy ennyire komolyan veszik azt, ha támogatnak egy zenekart - arról, hogy a mi fiataljaink ilyenkor hol vannak, arról fogok még írni.

Címkék: indie ingyen rock szabadtéri színpad hajdúnánás hajdúdorog french girls feet

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr892067140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindenkisenki 2010.06.08. 19:58:52

Na szóval, a lordos banda x/4-e ott volt! :D Végignéztük a koncertet. Mit mondjak, a lordos kortársaink többsége szerintem nem is tudott erről az eseményről, -sokan a jelenlévők közül is csak a szájukat tátották, hogy miafaszezittatéren-,
feltételezem, ha tudnak róla, és idejük engedi jönnek.

A koncertről annyit, hogy tényleg jó volt helyi körülményekhez képest a hangosítás, mérföldekkel jobb, mint egy kicsi kis Jägerbe bezsúfolt 120w.
Végre értettem a szövegek nagy részét :D.
A zenével se volt baj, nem az én stílusom, de tetszett. Az ilyen zene szerintem nem a kispálos alterosokat, sem a punkosabb, post-indie-grunge-garage rockos libertines kedvelőket fogja megérinteni, amiket a tagok képviselnek, hanem egy más réteget. A csekély közönség ellenére sikerült egy jó hangulatot, egy kisvárosi fílinget belevinni a kora estémbe, jól is zárult a napom. Srácok, egy kalappal, és csak így tovább!

csanda garbó 2010.06.08. 20:08:49

nem is a támogatásról van itt szó sztem, mert ha szar lenne az együttes, akkor megérteném (meg szánalomból, szimpátiából ne is jöjjön el senki). de a visszajelzések szerint élvezhető és érdekes dolgot csináltunk.

játszottunk ismert számokat is (Jet), kevésbé ismerteket (Libertines), meg sajátokat is - de sztem ha valaki szereti a gitárzenét (rockot), akkor az nem együttes-, vagy műfaj-/stílusfüggő. hanem arról szól, hogy összeszarod magad, amikor meghallod a torzítót.

a tiszaszagról. vicces volt, amikor a közönség elkezdett tanakodni, hogy "szagú?". valami mást értettek, és így egy elég fekalo-pszichedelikus hanglata volt a dalnak. de erre számítottam is :D

csanda garbó 2010.06.08. 20:15:41

@Mindenkisenki: "sokan a jelenlévők közül is csak a szájukat tátották, hogy miafaszezittatéren"

igazad van, és Lajosnak is ezt magyaráztam, hogy a reklámozás terén óriási forradalmasításra van szükség. legyenek flyerek, plakátok minden suliban, utcákon stb.! a netes részét mi már elkezdtük végülis.

csanda garbó 2010.06.08. 20:27:15

de inkább mondhatnátok valamit a zenéről, az együttesről! érdekelne, hogy mit gondoltok...
- a számokról?
- arról, ahogy eljátszuk őket?
- a megjelenésünkről, a mozgásról?
- a zenekar jövőjéről?
most ti vagytok a megasztár zsűriei!

KÉNSAV 2010.06.08. 21:09:36

A hírverés mindig is probléma volt Nánáson. Nem elég plakátozni/flyerezni, annak jól is kell kinéznie, fel kell hívnia a figyelmet, különben a nép szemében csak egy újabb papiros lesz az utcán. Amúgy Borisz, a "lordos banda" tagjaként kikérem magamnak a lecseszést, megnézném, te hogy éreznéd magad, amikor vért izzadsz a szigorlataidra, és közben valaki téged szapul, hogy miért nincs időd 300 kilométert utazni pénzhiány közepette, hogy megnézd egy barátod koncertjét. Kösz.

csanda garbó 2010.06.08. 21:17:17

@KÉNSAV
nem neked szólt! a nánáson tartózkodó lordos bandáról van szó! maklárysok pl. nem rólatok.

superzen 2010.06.08. 23:22:37

@KÉNSAV: Dávid, szerintem tisztában lehetnél azzal, hogy nem rád vonatkozott :) Ha az embernek dolga van, akkor dolga van, és nyilván az a fontosabb, ráadásul ennyiért hazautazni alapból szerintem nem elvárható áldozat.

Én azokra gondoltam - és a lecseszés eleve ösztökélő jellegű akart lenni - akik érettségik között vannak, vagy csak simán suliban, és mondjuk még kőrösisek is, meg amúgy is a társaságban mozognak!

Tény, hogy nem volt eléggé jól meghírdetve a dolog, de ez szerintem változni fog a közeljövőben, és mindenkihez időben el fog jutni a hír!

KÉNSAV 2010.06.09. 02:47:08

Jó, mellre azért nem szívtam, de pontosan fogalmazni sem az én dolgom lenne. Most egy nézőpontot képviselek, amikor azt mondom, hogy a durva általánosítások visszafelé is sülhetnek el. Ez most építő jellegű kritika. Jó, tudom, még az elején tart a blog, de pont ezért mondom, perpill döbbenetesen sok és feleslegesen erős kritikát látok itt. Már most. Kezdetnek elég nyers, nem gondoljátok? Jó lenne ötleteket is látni az oldalon, nem csak kritikákat – esetleg teret mások ötleteinek is. Sírni az emók szoktak. Ha az emberek azt látják, hogy vannak elképzeléseitek, le tudtok tenni valamit az asztalra a kritika ellensúlyozásaképp, akkor jóval könnyebb lenne a befogadás. Képben vagytok – eléggé lenyűgöz a tájékozottságotok; okos gyerkőcök vagytok ti, hisz ismerlek titeket, van rengeteg ötletetek – csak épp ITT nem látni belőlük semmit. Pedig az első benyomás rendkívül fontos, és ennek része az, hogy a kompetenciátokat bemutatjátok. És ha most a vadidegen ember azt látja, hogy két srác, akit ki tudja, honnan rántott elő a jóisten (lássuk be, underground alakok vagytok – az internet előtt semmi hiteletek nincs ebben a pillanatban), és nekiállnak megmondani a frankót, anélkül, hogy bármivel alátámasztanák azt, hogy ők frankók, a fogadtatás polarizált lesz. Meg fog oszlani az emberek véleménye a blogról. Pedig nem az ÖSSZEFOGÁS lenne a lényeg? Összefogni és motilizálni a nánási ifjúságot, hogy legyen igényük az igényességre? És hogy segítsenek létrehozni a megfelelő teret ehhez? Arról nem is beszélve, hogy nem csak a fiatalsághoz kell szólni, hiszen a felnőtteknél van a pénz, és támogatást csak ötletekkel lehet kiváltani. Amúgy maga a kezdeményezés tetszik. Ez az én nézőpontom erről az egészről most, és tudom, hogy én se vagyok hiteles, nem ér aranyat a szavam, de állhatnak még mások is úgy, hogy hasonló szögből lássák a helyzetet. Én bírlak titeket, a javatokat szeretném, ezért hordtam ezt a sok mindent itt össze.

superzen 2010.06.09. 11:24:24

@KÉNSAV: meg tudnád mondani, hogy hol van túl sok kritika?
Szerintem - bár Garbóra már rászóltam, hogy túl éles - a negatív kritikára itthon épp úgy szükség van, mint a pozitívra. A többi helyen is helyenként nekem is túlságosan agresszív a stílus, azonban egy valami ennek ellenére tökéletesen érzékelteti a mentalitást: a közönség nagyrésze dorogi volt, ők képesek voltak átjönni, míg az itthoniak közül azok sem éltek a lehetőséggel, akik tudtak róla.

csanda garbó 2010.06.09. 11:52:08

@superzen: szóljatok, ha nagyon kritikusnak hangzok. mert én ahogy most végigolvastam a dolgaimat, igazából nem voltam negatív sehol. a humorra mondjuk törekszem.

KÉNSAV 2010.06.09. 11:56:14

@superzen: Tény, hogy igazából Gergő bejegyzéseiben lelni a kritikát, és picit ellensúlyozza, hogy közlitek a helyi eseményeket, de ha az emberek látják azt, hogy a szervezésben is benne vagytok nyakig, akkor úgy máris jogosabb lenne az egész. Az embereket be kell avatni picit a színfalak mögé is, különben nem tudják, hogy a dolgokat mennyi fáradtság volt elérni, nem fogják érezni a súlyát. Ha ránézek a blogra, én ezeket érzem, annak ellenére, hogy ismerlek titeket, és tudom, hogy nem csak ültök a seggeteken és "megaszongyátok", hanem tesztek is érte. De ha már én nem érzem ezt a részét jelen a blogon, akkor más hogy fogja kábé?

csanda garbó 2010.06.09. 12:18:41

más

miért van az, hogy míg dorogon MINDIG van legalább két együttes, ami aktív és koncertezik, addig nánáson az infúzió volt az egyetlen és utolsó, aki fellépett mostanában. (ráadásul ők most fel is oszlottak!) ezt mivel magyarázzátok és mit következtettek belőle? mi a megoldás?

KÉNSAV 2010.06.09. 12:50:52

@csanda garbó: Lehet, hogy ennek oka a város mentailtásában rejlik. Nánás Bocskai óta városi rangot élvez, és lényegében ezen a tényen ülünk már mióta, míg Dorog a rendszerváltás környékén kapott városi rangot, és azóta gőzerővel dolgozik, hogy méltó legyen rá. Picit olyan a Nánás-Dorog helyzet, mint Magyarország és Románia között. Mi magyarok leröhögjük a románokat, hogy milyen gyep ország már, omladozik fél Bukarest, az Erdélyen kívüli rész lényegében Európa New Jersey-je, közben meg hátradőlünk, erre lassan beérnek minket, mert ők tényleg meg is dolgoztak az EU-tagságukért. Valami ilyesmit vélek látni itthon is. Ezt az ellenállást kell megtörni valahogy. A jobb hírverés kezdetnek mindenképp kritikus fontosságú szerintem. Látványos plakátok kellenek, melyek felkeltik a figyelmet, ha a színükkel nem is tudják, de a látványvilágukkal mindenképp. Kezdetnek.

Tulio 2010.06.09. 12:52:29

Csandától és az egész bandától elnézést kell kérnem, mert én csak az utolsó 2-3 számot láttam azt is a szökőkúttól. Nekem az egyik ismerősöm/ismerősünk eléggé elinformált. Mert azt mondta hogy dorogon léptek fel és én 5-fél7ig ott voltam a téren és lemondtam róla, hogy ti itt léptek fel. Az is csak a véletlen műve, hogy pont arra bicikliztem, amikor meghallottam a zenéteket. És hogy lássátok hogy nem csak mese.. az utolsó szám előtt volt egy "kis" hangtechnikai hiba. Amúgy tényleg nagyon rossz a hirdetés, mert hogy lehet hogy mi nem értesülünk erről máshol csak itt...? A zenekaros kérdésre meg szerintem az a válasz, hogy dorog közössége jobban összetart, míg nánás közössége rivalizál ahelyett hogy összefogna. Klikkesedés van a rockot kedvelő fiatalok között is. Igaz egy egy péntek estén beszélgetsz meg iszol is velük de még se tart össze a banda. A "Lordos banda"... Kezd el számolni a Klikkeket és rájössz hogy miről beszélek... És még azon kívűl vannak azok akik néha vagy egyáltalán nem is járnak lordba... De még is szeretik a Rockot. Hozzájuk még akkor sem jutna el az infó, ha a lordba kiplakátólnánk. (amúgy ezen elgondolkodhatunk, mert azért így jobban terjedne az infó. - csanda te is ott tudtad meg a motoros fesztivált.-) Én is gondolkozok ezen a terjesztési dolgon, hogy hogy lehetne invitálóbb és intenzívebb.

osany 2010.06.09. 12:55:01

sziasztok! én a kishugom beszámolóját hallgattam. neki nagyon tetszett és a héten már meg is vette az első converse tornacsukáját. :) legközelebb megpróbálok én is elmenni. nagyon remélem, hogy lesz rá alkalmam! puszi nektek, csak így tovább!

csanda garbó 2010.06.09. 13:15:36

@Tulio: ebben a klikes dologban van vmi!

KÉNSAV 2010.06.09. 13:26:40

@Tulio: Rendkívül jó summázást adtál a dologról, ebbe a részébe bele se gondoltam :) Maga a széthúzás egyik tényezője nem is a személyekben keresendő, hanem a helyekben. Nincs hely Nánáson, ahol mind beférnénk, illetve ahova mindenki egyforma lelkesedéssel menne. Van, aki Lordos, van, aki inkább a Hatosban ücsörög, vagy a Téglást hányja körbe. Kell egy hely, ahol mindenki össze tud gyűlni, amit mindenki élvez. Na meg egy olyan program, ami mindenkihez tud szólni valahogy. Bár ha ezt a horpadást sikerül kikalapálni, a terep még nem lesz egyenes.

Grass Hoper 2010.06.09. 14:57:49

@Tulio: Nem értem mi a baj a "klikkesedéssel", amíg a "klikkek" nem utálják egymást. Ez már nem a hetvenes évek, amikor egyféle zene volt, aztán mindenki ugyanazt hallgatta.

KÉNSAV 2010.06.09. 15:29:51

@Grass Hoper: A probléma vele ott van, hogy a klikkek között nincs kommunikáció, így közösségként gyakorlatilag nem létezünk.

Grass Hoper 2010.06.09. 17:23:42

"egy egy péntek estén beszélgetsz meg iszol is velük de még se tart össze a banda" egy belezős metált meg egy tündibündi indiet játszó banda közönsége szerintem nem is kell, hogy végig ugrálja egymás koncertjeit. Folyamatosan azt halljuk, hogy a 21. században a zenék, és az azokat szeretők kisebb, különböző színterekre oszlanak szét. Lehet, hogy ez a folyamat nánáson már kezd lejátszódni, dorogon meg még nem, akár pozitív, akár negatív dolognak értékeljük ezt.

KÉNSAV 2010.06.09. 17:36:24

@Grass Hoper: Ha azt veszed, ez egy 18 ezer fős városban nem igazán jó dolog a kulturális életet tekintve, hiszen a város nem képes minden egyes ember vagy klikk külön igényeit teljes mértékben ellátni. Az itt lakó fiatalok sokszor úgy viselkednek, mintha nagyobb városban élnének, mint valójában.

Grass Hoper 2010.06.09. 17:54:48

Lehet, hogy nem jó, de nem mondhatod meg az embereknek, hogy "mivel te a Mötalhammertrullfshn-t szereted, gyere el a Kis Kacsák koncertre, hiszen mindkettőben gitároznak, és te amúgy is csak egy kis szar 18 000-es városban laksz, neválogassá!"

KÉNSAV 2010.06.09. 18:08:56

@Grass Hoper: Ettől függetlenül ha a város rendezvényeire gondolunk, nem kéne rögtön Hegyalja fesztivált várni a kertek alá, szóval bizonyos szinten igenis tessék elfogadni, hogy kisváros, és a lehetőségek korlátozottak. A cél ezekből a korlátozott lehetőségekből a maximum kihozása lenne. Legyenek egyéniségek, az addig oké, de az egyéniség ne jelentse már a másik azonnali és teljes elutasítását! Olyan rendezvények kellenek, ahol sokan megtalálják a nekik valót (bizonyos keretek között). Több fellépő egymás után. És így akit érdekel, megjelenik időben, de közben elcsíphetnek egyéb fellépőt is, de végső soron nem mondhatnák azt rá, hogy "jaj ez szar, mert nem volt benne semmi olyan, ami nekem tetszett volna." Látod, Gergő, erről beszéltem. Mintha nagyvárosban lennénk, ahol minden igénynek van egy kis sarok. Nincs. Kisváros vagyunk, csórók vagyunk, nem lehet a semmiből felhúzni valamit, ami mindenkit úgy szop le, ahogy ő szereti. Szerintem már annak is lehetne örülni, ha leszop egyáltalán.

Ilaj 2010.06.09. 18:13:14

Hát igen. Mi sem ugrálunk szét minden koncertet de ha tudunk ott vagyunk.Sztem akit érdekel az élőzene, vagy az hogy játszanak más zenekarok vagy csak inni akar a haverokkal, akkor ezek a helyek a legjobbak.
Csak sztem itt azt felejtették el az emberek, hogy hogyan kell bulizni.

Grass Hoper 2010.06.09. 18:14:29

@KÉNSAV: Persze, végülis tök mindegy, hogy fiú vagy lány szop le, hiszen van, aki ezt, van, aki azt szereti. Akkor nekem mind a kettőnek jónak kell lennie. Nem.

KÉNSAV 2010.06.09. 18:23:47

@Grass Hoper: Rendben, viszont ha semmi összefogás nincs, akkor hogyan fog a városba csak úgy megteremni mindaz az apparátus, ami ahhoz kell, hogy mindenki meglelje a magának valót?

csanda garbó 2010.06.09. 18:25:18

@KÉNSAV: szerintem ne csak a kortársainkból indulj ki!

gondolni kell a következő generációkra is! a mostani "kicsik" egy része már most tájékozottabb, fogényabb - nyílván mert ők majdnem beleszülettek az internet-korszakba. rájuk is gondolni kell, és ők nem lesznek megelégedve egy pár elfogadható számmal a zenegépben, vagy a retropartyval. nekik indie fog kelleni, trú pank, trú metál, dnb, igazi techno meg egyéb nyalánkságok.

ha így marad minden, ahogy most van, akkor mire "nagyok lesznek" vagy otthon maradnak hétvégéken, és amint otthonról, vissza se jönnek többé; vagy utcán fognak inni péntekenként, néha kocsmáznak - és annyi lesz a hétvégi szórakozásuk, hogy szétisszák az agyukat. pont, mint most nekünk!

Grass Hoper 2010.06.09. 18:26:52

Nem erről beszélgettünk, én csak a tartsuk a vidéki surmókat sötétben témára haraptam rá.

csanda garbó 2010.06.09. 18:27:07

@csanda garbó: ezek a srácok most kezdenek a lordba járkálni - és hát nem nagyon tetszik nekik a dolog...

csanda garbó 2010.06.09. 18:27:58

@Grass Hoper: kezdem már elveszíteni a fonalat :)

Grass Hoper 2010.06.09. 18:29:54

@csanda garbó: "nekik indie fog kelleni, trú pank, trú metál, dnb, igazi techno meg egyéb nyalánkságok" meg pop pop és még sok igényes pop is.

superzen 2010.06.09. 18:29:55

Itt nyilvánvalóan arról van szó, hogy nincs összetartás az egészben. Nyilván nincs olyan kocsma nánáson, ami mindenkinek jó lenne 100%-ig a klikkekből. A legtöbben a Lordba járnak, de nem szeretik az ottani alkeszokat, hogy sokszor cigányzene szól meg hogy nem érezhetik magukat mindig 100%-ig biztonságban.
Mások a Sörbárba járnak, ami irrevelánsan magas áraival máris nem túl jó tényező - ezen kívül ott sincs általában hely emberi időpontban - illetve sokan nem tudnak szimpatizálni az ottani közeggel - igazából olyan szempontból én sem, hogy a tökmindegy, ha Limp Bizkitet kérsz vagy mulatóst - a sörösben igazából sokszor még annyit kultúrát sem érzek, mint a Lordban... Egy szóval: meg kéne egyezni egy helyben, keresni egyet, amit kinevezünk bandázó központnak és ott lesznek információk - illetve majd értesítünk mindenkit arról, hogy mik lesznek azok a helyek, ahol a legtöbb ilyen infó elérhető.

A plakát- és flyer-kultuszt itthon is be kéne vezetni - erről már beszéltünk Csandával, ez viszont sokban múlik az anyagiakon (is).

csanda garbó 2010.06.09. 18:34:18

@csanda garbó: vagy ott vannak a vasváriak! ők is elég kurvára felvilágosultak! de nekik meg nincs választék. helyette a helyek sokkal szobatisztábbak, van ahol odabenn cigizni se szabad már. ez milyen európaiság már kérem! nem falusias, i.h.b bulik!

superzen 2010.06.09. 19:26:22

@Grass Hoper: Ez most a stílusbeli klikkesedésre és arra, hogy hogyan ne ugrálj indie-bulin, ha te grindcore-os vagy.

Mindenki azt hiszi, hogy pl. Budapesten ez úgy működik, hogy minden készre van főzve, és minden este megtalálod a magadnak való bulit - pedig ez így nem teljesen igaz. Tény, hogy sokkal többféle buli, és többféle hely van, de a legnagyobb underground közösségek, mint pl. az LD50.hu igen széles zenei spektrumon mozog: heavy metáltól gothicon át industrialig és darkpsy-ig bezárólag. Elmennek egy bulira úgy, hogy otthon a grindcore-t szeretik vagy a dark ambientet, de azért a buli kedvéért táncolnak a 4/4 daráló technora hajazó killerre, mert hallgatható, táncolható, élvezhető - még ha nem is élik, meghallgatják és buliznak rá.

Ez oda vezet, hogy aki tényleg tehetséges, azt képes lesz kiemelni a tömegből ez a mentalitás - aki meg csak a száját húzni tudja, az úgy járt.
Inkább bulizz olyanra, ami ha nem is téged fejez ki, de találsz benne értéket, mint hogy egyáltalán ne érezd magad jól, nem?
Ha pedig önmegvalósításra vágysz, csinálj saját zenekart vagy zenét!

Grass Hoper 2010.06.09. 20:18:35

Pontosan egyről beszélünk, legyen jó sok féle zene "heavy metáltól gothicon át industrialig és darkpsy-ig bezárólag" mindenki találja meg azokat, ami neki tetszik. Én az ellen próbáltam érvelni, hogy egy féle zenét nyomjanak le a torkunkon, mivel mi úgyis csak egy 18 000 fős kisváros vagyunk.

superzen 2010.06.09. 20:30:44

én sem hoznám nánásra a pesten viszonylag sikeres breakcore bulijaimat, mert itthon nem sokmindenkinek menne le a torkán :)

Grass Hoper 2010.06.09. 21:17:02

Különben KÉNSAV, neked igazad van abban, hogy kicsivel több összetartás, meg nyitottság kellene.

Grass Hoper 2010.06.09. 21:19:08

@superzen: Meg lehet próbálni, egy fellépés még nem torkon való lenyomás :)

Uncle_Joe 2010.06.09. 21:28:33

@KÉNSAV: ennél nagyobb hülyeséget ritkán olvasni (a második hsz-edre reagálok most). egyrészt blog van már a neten, mint égen a csillag. jó az, ha ez az egy kitűnik valamivel, legyen az a jó és összetartó közösség, vagy a különösen éles nyelv - és lássuk be, ma magyarországon (meg úgy az egész földön) divatos fikázni. személy szerint én sokkal inkább a maró gúnyt, esetleg a csöpögő iróniát preferálom, mint a mézes-mázos, szájbarágós stílust, ha kritikáról van szó. meg persze sokkal egyszerűbb valamit "leszarozni", mint elmagyarázni részletesen, hogy miért nem jó - a mai rohanó világunkba ez már nem fér bele.

hitele pedig a neten senkinek nincs - legalábbis amíg mindenki nickek mögé bújik, addig semmiképp. lehet, hogy irl mindenki ismer mindenkit itt, de egy webvándor kurvára nem fogja tudni, hogy ki ez a sok okos nép, ezt köbö felesleges volt leírnod.

egy blog pedig (mint a neve is mutatja -> weB LOG) lényegében egy internetalapú napló, amit bárki olvashat. és mint ilyen, a média egy meglehetősen szubjektív formátuma. és én a jobb felső sarokban azt olvasom, hogy elsősorban információközlés a blog célja, nem mindenféle "világ (nánási) proletárjai, egyesüljetek" mozgalom elindítása (persze nem voltam itt az indulásnál, sőt, a blog szerkesztőivel sincs kapcsolatom, szóval javítsatok ki, ha nem így van, én csupán az oldalon található infóból indultam ki).

nekem személy szerint bejön az, amit eddig láttam a blogból, főleg ez a superzen nevű figura szimpatikus, mert nem rejti véka alá a véleményét...és pont erről szól az egész! (bocs supzen, kiveszem már a nyelvem a seggedből)

Tádécska 2010.06.09. 22:01:48

Eddig is figyelemmel kísértem barátnőmmel a blogot és elég sok gondolat megfordult a fejünkben ennek során,most veszem is a bátorságot és leírom.
Hadd reagáljak Uncle_Joe-ra elsőként.Egymás letorkolni szerintem nem helyénvaló itt,ez nem egy fórum, habár az sem lenne rossz ötlet.Ismerjük egymást,nem kell a kioktatás.
"Amíg Magyarországon az az általános,hogy mindenki hülye,akinek más a véleménye,mint "NEKEM",és ebből kiindulva lehet az illetőt anyázni,addig valóban nem sok a remény." Nyilván egy kicsit nyers,de tényleg jó lenne egy irányba evezni,ha már itt van ez a kis közösség.KÉNSAV postja pedig vitaindító volt,egyáltalán nem tartom ezt rossznak.
A fő problémát a szűklátókörűségben látom.Próbáljuk meg mellőzni a szőrszálhasogatást.Mindenkinek más tetszik,ezen mi sem fogunk változtatni.Nyilván a közízlést nem formálhatjuk egységessé és mindig a média oldalán pattog a labda.Nagyon szép kezdeményezés lenne felpörgetni a város életét,és értékelem is az ebben elöljárókat.Mégis azt mondom,a spektrum töredékét láthatjuk csak itt.Van pár éve egy felújított mozink,miért nem kezdünk azzal is valamit?Lehetne jó kis filmeket nézni ott és aztán azokat megvitatni,esetleg hozzáértőértő segítségével is.Egyszerűségéből kiindulva lehetne szervezni nagyobb körű főzőcskézést a sportpályán (garbó,KÉNSAV,emlékszel még a tavaly nyárra?).Rendezhetnénk focikupát,a lehetőség nagyrészt adva van,legtöbbször kihasználatlanul.
Nyár van,végre,mi mégis nem szabadtérben gondolkodunk,hanem Lordban. A Lorddal kapcsolatban superzen véleményét osztom.
A kioktatás,savanyú hozzáállás és az öncélúság nem vezet messzire,vagy inkább sehová. Építő ötletekre van szükség,nem csak kritikára.

Grass Hoper 2010.06.09. 22:15:22

@Tádécska: "Mégis azt mondom,a spektrum töredékét láthatjuk csak itt.Van pár éve egy felújított mozink,miért nem kezdünk azzal is valamit?Lehetne jó kis filmeket nézni ott és aztán azokat megvitatni,esetleg hozzáértőértő segítségével is." A blog írói elsősorban zenészek, de bizonyára szívesen vesznek bármilyen ötletet vagy segítséget. Pl, ha valaki otthon van a moziban, vagy a sportban igazán összefoghatna velük. De majd megmondják ők mit gondolnak erről.

KÉNSAV 2010.06.09. 22:40:47

Kompromisszumok alatt nem arra gondoltam, hogy egy stílust kell lenyomni az emberek torkán, az tényleg marhaság lenne. Hely terén értettem mindezt, mert egyelőre nem érzem úgy, hogy ebben a pillanatban technikai szempontokból alkalmas lenne a város eltartani minden egyes stíluscsoportnak külön helyszínt a szerepléshez. Ideális persze az lenne, de eléggé az alapokról kell mindent felépíteni, szóval azonnal nem akarhatunk kiépült rendszert. De talán csak jár a szám: ha nem hisztek nekem, higgyetek superzennek.

Joebácsi, én tudom, hogy te szeretsz paraszt lenni, és igazad van, könnyebb anyázni, de anyázással nem érsz el lófaszt se. A változáshoz meg kell ismerni azt, hogy mi a rossz, miért rossz, hogy lehetne jobb. Ha csak a szarral dobálózol, abból nem lesz vár.

Tulio 2010.06.09. 23:20:32

Ötletek és tervek.... Oké hogy most jobb esetben 10 ember összefog és 1 bulit vagy valamit megszervez...
De az nem lesz elég. Ehhez sokkal több ember kell és ahogy superzen is mondta, egy helyet kell találni ahova összegyűlne az a közösség, aki akar valamit tenni is azért hogy jobb éjszakai élet legyen nánáson. Ha van elég ember és elég készség ahhoz hogy tegyünk is, valamit akkor bele lehet vágni az egészbe. Akkor jöhetnek a tervek, ötletek. Minden suliba lehetne tanévközbe plakátolni... biztos lenne 1-2 ember aki elvállalná ezt a "nehéz" feladatot. De szerintem ehhez emberek kellenek. És lenne is mert szerintem akiket superzen és csanda is ismer és személy szerint én is, biztos vagyok benne hogy közöttük is lenne olyan aki segítené azt amit itt majdnem mindnyájan akarunk.

Hajdesz 2010.06.09. 23:49:28

Előszőr is sziasztok (külön üdv a szerkesztőknek ;))!
"Tetszik" a vita!
Örülök neki, hogy azért vannak páran, akiket igazán basztat, hogy mennyire szarok az itthoni szórakozási lehetőségek!
Közösséget kiépíteni kurva nehéz.. összetartani MÉG NEHEZEBB!! Látom mindenkinek vannnak elképzelései, ötletei.. ezek mind szépek és jók, de sajnos, ami itt most gondot jelent (szerintem) az a
-pénztelenség: Manapság a fiataloknak nincs rá pénzük, h szórakozzanak!!! Éppen annyit összekuporgatnak, h bebasszanak hétvégén jól bevált kikapcsolódásként.. ez még talán a kisebbik gond
-"igényesség": SAJNOS (www.youtube.com/watch?v=i9_qJHiKPGM --> bocsi, erről a szóról mindig ez jut az eszembe..:D) a mai fiatalok jelentős része leszarja az újdonságokat/újításokat.. leszarnak mindent, amit nem szeretek.. h miért? Mert most ez a divat! :) Mindenki leszar mindent.. mindenki kemény és mindenki ÓCSÁROLJA AZT, amit nem szeret..
Ahhoz hogy ezen változtatni lehessen fingom sincs mire lenne szükség.. ha tudnám, talán már megcsináltam volna! :) Mindenesetre a célközönség jelentős részének a felfogásával van baj, amin változtatni esélytelen.. Nem vagyunk sem Viva, sem MTV, sem politikusok!
Marad a fiatalság 10-20%-a, akire lehet hatni (azért ez is jelentős), viszont itt meg az a gond, h hatalmasak alapból az eltérések.. És hát nyitottság ide vagy oda.. ebből 1 összetartóbb közösséget összetákmányolni nem kis feladat! :)
Én úgy gondolom, h talán mégis csak szarból kell felépíteni azt a várat...
Előre szólok, h a kezdeményezéseket ettől még sokkal több kritika fogja érni (többnyire alaptalanok), mivel az észosztás is rohadt menő!!!
Szerintem (h vmi hasznosat is szóljak) először irányelveket kellene kitalálni.. Mi az, amivel el lehetne kezdeni ezt az egész közösségépítést vagy (mondjuk másképp:)) nánási fiatalok igényesebb szórakoztatását?!
Olyan dolog kell, ami megmozgat sok embert..
Vagy talán először jobb lenne a blogot reklámozni? :)
Lehetne pölö olyan is h ilyen rohadt picibe kinyomjátok a blog címét és teleragasztgatjátok vele egész nánást (dorogot, vasvárit)!!
Sztem az nem kerülne emberfeletti összegbe! :)
Mondjuk ahhoz még a blognak is fejlődnie kell.. :P
Na de már teljesen eltértem a témától.. elvagyok itt magamnak! :D
OFF

Uncle_Joe 2010.06.09. 23:54:56

látom annak ellenére is félrement a mondandóm, hogy pont az előtte lévő mondatban beszéltem arról, hogy jobbszeretem iróniával és gúnnyal kifejezni magam.

és igen dávid, szeretek paraszt lenni, és tök jó érzés parasztnak lenni (bár erről talán neked is vannak tapasztalataid), meglehet máshol ezt a parasztságot őszinteségnek nevezik. a kritika pedig (legyen az recenzió, albumkritika, egy focimeccs értékelése) magában hordozza a problematikus részek megnevezését, valamint azok helyrehozásának módját. az egy dolog, hogy kicsiny országunkban ez nem divat, és csak a szardobálás marad a legtöbbször (amit most te is sikeresen kiemeltél a mondandómból, a posztom pozitív felhangja mellett pedig elegánsan elsiklottál) az egész folyamatból.

tádécska: ez az idézet nagyon frappáns, csak az a gond, hogy ez egy blog, ahol tényleg baromira azt mondanak a szerkesztők, amit akarnak (a saját maguk által felállított szabályokon belül), mi pedig itt vitatkozunk (akadémiai értelemben, és remélem nem is lesz flame-hullám) arról, amit látunk. most őket vagy érdekli az, amit írunk, vagy nem. a kihasználatlan lehetőségekkel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy szerintem itt is igaz, amit egy másik bejegyzéshez írtam: amíg lesz net, tv, és izgalmasabb lesz berúgni minden adandó alkalommal, addig itt nem lesz aktív kultúrált éjszakai élet. ez egy ilyen világ, a hangsúly szép lassan áthelyeződik a személyes kapcsolattartásról a cybertérbeli kapcsolatokhoz (nyújtsa fel a kezét, aki naponta nem nézi meg legalább 1x az iwiw-et meg a fb-ot). egy kicsit számomra ott sántít ez a kezdeményezés (úristen, problémamegoldási javaslat! figyeled kénsav?), hogy ha jól tudom már a szerkesztők sem élnek életvitelszerűen nánáson, ahogy itt többen is (mivel többé-kevésbé kortársak vagyunk). nehéz távolról irányítani (főleg pedig manipulálni - jó értelemben) egy olyan összetett rendszert, mint egy akármilyen kis város kultúrális élete.

mindemellett bocsánat, ha kioktató voltam, de kénsavat elég régóta ismerem, azt hittem megengedhetem magamnak ezt a hangnemet. my bad.

hagy zárjam tulio szavaival mondandóm: "amit itt majdnem mindnyájan akarunk." mennyire igaz. csak épp mindenki más eszközzel: van aki blogot ír, van aki kritizál, és van aki flyer-öket ragaszt.

Uncle_Joe 2010.06.09. 23:59:49

jáj de jó lenne egy edit gomb srácok!

kapcsolatokra akar lenni az a kapcsolatokhoz.

az ötleteim meg sajna hajdesz leírta az ő posztjában, én is a blog reklámozásánál kezdeném az egészet.

KÉNSAV 2010.06.10. 00:49:07

@Uncle_Joe: Messze nem siklottam el a lényeged fölött, egész egyszerűen tovább gondoltam. Gergő azt mondta nekem a blogról, mikor elindult, hogy szeretnének tevékenyen részt venni a város ifjúsági életében. A kritika passzív részvétel. A tevékeny részvételhez pedig mindenekelőtt támogatás kell, ANYAGI, amit nem kap meg bárki anyámasszony-katonája, bármennyire is ironikus és jópofa modorban is beszél. Továbbra is azt propagálnám, hogy az ötleteknek a bejegyzések között is helyük lenne, nem csak a kommenteknél, és akkor jöhetne a gúny és csípősség, mert lennének ötletek, amik ezt ellensúlyozzák. Erre valahogy senki nem reagált - látod, más ember mondandójának a lényege is a szennyes közt végzi.

Régóta ismersz, ez tény, de tudod, a hangnemnek van határa. Ha valóban ritkán olvasni annál nagyobb hülyeséget, hogy némi építő kritika hatására hirtelen elkezdett mindenki gondolkozni, akkor igazad van.

Gondolkozni a legnagyobb hülyeség a világon.

Uncle_Joe 2010.06.10. 01:40:23

@KÉNSAV: akkor most lényegében ugyanazt mondod, mint én (előző hsz-em utolsó mondata). egyébként pedig ha valami változik a kritika hatására, akkor az már nem passzív részvétel, hanem nagyon is aktív. a hozzáállásod kicsit materialista, nem kell mindenhez pénz, tádécska jópár alternatívát felsorolt, amit szinte 0 ft-ból ki lehet hozni. ha pedig olyan programokat is akar a fiatalság, akkor ott az okkal-más-okkal, netán alapítsanak egy egyesületet és pályázzanak. vagy akár az általad említett összefogással is lehetne kezdeni valamit (egy főzőcskézéshez egy kis társaság is össze tudja dobni az anyagi feltételeket)...a hülyeség pedig nem a felvetésedben volt, hanem a mondanivalódban (bár nekem nincs hitelem a netező közösség előtt, szóval nem tudhatom...)

Mindenkisenki 2010.06.10. 17:16:37

@csanda garbó: Én aznap tudtam meg, hogy lesz ez a banzáj! Egyetlen kis A3-as plakát volt a faliújságon, amit félig takart az ajtó, asszem, és azon láttam.

Mindenkisenki 2010.06.10. 17:22:00

@Tádécska: A moziról jut eszembe, közösségkovácsoló zenélgetések délután a nyári szünet folyamán? Dzsemmelgetések, jönne vagy 10-15 ember hozná a hangszerét, lenne egy dob, vagy kettő, erősítők, sör :) mindegy, és meg lehetne ilyet is oldani, aztán csak úgy szórakozásból...

KÉNSAV 2010.06.10. 21:15:01

@Mindenkisenki: Az tök jó lenne :D Meg akkor már simán lehetne olyat is csinálni, hogy különböző felállásokban összejamelni pár dolgot, begyakorolni picit jobban őket, és egyfajta all-in buli keretében előadni őket :)

Uncle_Joe 2010.06.11. 00:15:11

rocksuli-buli vidéki kiadásban

Mindenkisenki 2010.06.11. 13:18:28

Rohadt jó ötlet, gyerekek! Adhatnánk neki valami találó nevet is. Valakinek lenne kedve kicsit pontosítani, szervezkedni? Mert én sajnos nem tudok..:(

judzsu 2010.06.12. 21:31:13

@Mindenkisenki: workshop. Kéne reklámozni itt-ott, és nyílt programként meghirdetni, ahova bárki mehet, ha van kedve. Néhány egyszerű plakát, lebeszélni a dolgot a moziban, meghirdetni ezen az egyre népszerűbb blogon is és milyen menő kis olcsó költségvetésű délutáni programmal színesedne a város kulturális élete...
Persze valószínűleg nem lennének többen, mintha csak a baráti kör gyűlne össze, de legalább a lehetőség adott lenne a kívülállóknak is.
Olyan egyszerű és jópofa dolog hogy a blog rendezvényeként is el tudnám képzelni:)

csanda garbó 2010.06.13. 00:48:57

mondjátok még! érdekel!

Mindenkisenki 2010.06.13. 12:40:11

Igaz, blogrendezvény: A legjobb hely, Hajdúnánás workshop.
Plakátok megoldható, próbahelyek is nagyrészt, mozi, művház. Körbe kell kérdezni a helyi zenészeket, hogy lenne-e kedve, ideje, ingerenciája ilyenre (mondjuk, szerintem akinek kedve nincs, az nem is szeret zenélni) aztán felírnánk a neveket, az összegyakorolandó számokat, ki milyen hangszeren, mit szeretne, és ebből lehetne válogatni, majd egy itteni postban összegezni és meghirdetni a dolgot.

Mindenkisenki 2010.06.13. 12:43:42

A szomszédom Marth P. Ildikó, ő azt hiszem illetékes a művközpont és a városi rendezvények terén, nála is rá lehetne kérdezni, szervezés végett...

csanda garbó 2010.06.13. 13:02:42

@Mindenkisenki: jólvan, ez akkor meg fog történni, kezdjetek el róla beszélgetni itt-ott, zenészismerősöknek.

(akkor ha jól értem ez olyan lesz, mint egy tehetségkutató, mindenki megmutatja, hogy milyen zenéket csinálgat. a moziban lenne, összegyűlnénk, és tök lazán zenélgetne, jammelne mindenki, a többiek meg figyelnék. így gondoljátok?)

Mindenkisenki 2010.06.13. 14:22:07

Hellyel közzel igen, (azért nem válaszban írok, mert nem jeleníti meg itt a hozzászólásodat Csanda)
tehát lennénk tegyük azt 20-an, lennének a hangszerek, a hangosítás, és mi, mondjuk 20 számot, más-más felállásban összegyakorolnánk, ahogy KÉNSAV leírta, és a végeredményt néznék meg, azt figyelnék.

judzsu 2010.06.13. 15:33:16

@csanda garbó: Így. Szerintem ne öljetek energiát abba hogy összeírjátok, hogy ki kivel mit fog játszani, mert ha ott lesztek ez úgyis jön magától, már ha hozzátok a szokott formátokat:)

PaFén vmelyik este egy csapat rászállt egy konténerre, elkezdte püfölni, nyitni-csukni, ütögetni stb, és tökjó hangulatot csináltak, mindenki megállt és nézte őket ahelyett hogy a meghirdetett koncerteken tombolt volna:D Mi lenne ha ehhez hasonló lenne és csak az időpont meg a helyszín lenne megszabva/meghirdetve?

KÉNSAV 2010.06.13. 22:51:26

Jah, amúgy itt most konkrétan kétféle dologról beszélünk :) Az egyik, ez a "rocksuli-buli helyi kivitelben", amikor létező számokat gyakorolnának be a népek, ezt a vonalat viszi Mindenkisenki. Amire én elsősorban gondoltam, az olyasmi, mint amit judzsu mond. Szerintem mindkettővel lehetne foglalkozni. Először mondjuk a pszeudo-rocksuli-bulival, hogy a zenészek picit összeszokjanak, mert ahhoz, hogy úgy natúrba jammelni képes legyen az ember, ahhoz sok tudás kell - és nánáson elég kevés a Les Claypool, Buckethead, Bernie Worrel vagy Brian Mantia (ők eleve így álltak össze műsor előtt szinte közvetlenül). Aztán, ha már picit jobban ismerjük egymást zenészként, jöhetne mellékműsorként egyfajta kreatív ellazulás. Szerintem. Vagy akár egy műsoron belül váltakozva avagy felezve.

Mindenkisenki 2010.06.14. 10:13:01

Én elvállalom Les Claypool mester szerepét, bárkivel összetudok játszani, ha Bencze Pisti dobol! :D

Mindenkisenki 2010.06.14. 10:14:04

Akkor amúgy mikorra beszéljünk meg egy találkozót, mondjuk egy jó sör mellett, valahova, és pontosítani, mert élőben szerintem egyszerűbb, és közvetlenebb is ötletelni, mint így.

superzen 2010.06.14. 10:36:15

Javaslom, hogy akadjunk le arról lassan, hogy csak erre a postra írunk kommenteket, mert itt van hatvanvalamennyi, máshol meg semmi. :)

Ott van fenn az új téma, várom még a rovatötleteket, ott is kiélhetitek a kreativitásotokat - ezt a nagyobb közös zajolást meg megoldhatónak látom!

Uncle_Joe 2010.06.15. 09:21:44

én vállalom, hogy elböfögöm a himnuszt, de csak akkor, ha valaki zongorán kísér!
süti beállítások módosítása