a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Mi van a mozival?

csanda garbó 2010.06.16. 13:59

Kissrác-koromban, úgy nyolc-tíz évesen rohadt nagy filmbuzi voltam. Akkoriban még Vasváriban laktunk, és rendszeresen Nánásra jártunk át apámmal mozizni. Ott is volt mozi, de a Bocskait jobban szerettem, szép volt, igényes, meghitt. Mindig figyeltem, hogy hányan jönnek el egy előadásra: a gyerekfilmeken és a blockbustereken gyakori volt a teltház, de egyébként nagyon kevés volt az olyan ember, mint mi, akiket világsztárok és kasszasiker nélkül is érdekelt egy film, mi legfeljebb a műfajokban voltunk válogatósak.

Aztán egyre többször jártunk úgy apámmal, hogy csak mi ketten voltunk, ezért ki kellett fizetnünk még két jegy árát, ha meg akartuk nézni a filmet, mert csak úgy érte meg nekik. A környéken a vidéki mozik sorban zártak be, hamarosan a nánásinak is vége lett – egy időre.

A 21. században minden megváltozott. Először jöttek a multiplexek, mindenki az ötpontegyről beszélt, a nagyvászonról, meg arról, hogy előbb látták a filmet. Aztán megjelent a DivX, majd a DVD, egyre több háztartásban volt számítógép, DVD-lejátszó. Mindenki cserélgetett, másolt, hamarosan jött a szélessávú internet is - a 2000-es évek végére a mozi beköltözött az otthonokba, a multiplexek elkezdtek panaszkodni, a vidéki színházak meg már rég tönkrementek. Ha valakinek hiányzik a mozi-hangulat, akkor csinál magának popcornt, vagy vesz hangrendszert, meg nagytévét.

2007-ben felújították a nánási mozit. Újra volt vetítés. Az olyan sikerfilmekre, mint a Die Hard 4, az Igenember, vagy az Alkonyat, sokan kíváncsiak voltak. Most úgy néz ki, hogy a technikai paradigmaváltás dacára Nánáson viszonylag megéri fenntartani a mozit még egy ideig. Bár igazából nem hallom, hogy annyira felkapott lenne a fiatalok körében. Ki tudja miért.

De mi lesz azokkal, akiket nem hoz lázba Robert Pattinson? Vagy azokkal, akik rájöttek, hogy rengeteg jó film van még (kultok, klasszikusok), de nem láttak egyet sem? Nekik filmklubot kell csinálni!

Nem egy forradalmi ötlet ez, voltak már filmklubok Nánáson (Roncsfilmklub), a Kőrösiben Vékony Gábor már több éve mutogatja a diákoknak a jobbnál jobb filmeket. De az ilyesminek sosincs olyan nagy sikere. Sokan utálják, hogy a végén beszélgetni kell. Ezt meg lehet oldani. De a legtöbb embert az riasztja el igazából, hogy az egész alternatívnak, művészinek van beállítva, és az alföldiek amúgyis allergiásak a különcökre.

Ezt kéne cáfolni. A filmeket mindenki szereti, és ha senki se figyelné ezeket a buta skatujákat, hogy művészfilm, meg kommersz, akkor több érdeklődő lenne. Ma már amúgyis egyre nehezebben lehet megtalálni a jó filmeket. Kell egy hely, ahol mindig jó filmek mennek. Így szimplán - hagyjuk is az ízlést, meg a többi marhaságot. A Moszkva Tér eddig mindenkinek tetszett. Nem láttad? Nézzük meg! Hol? Mit szólsz egy kertmozihoz?

Képzeljétek el, milyen jó lenne, ha mondjuk a Mozi Presszónál ki lenne rakva egy projektor, vászon, hangfalak, meg székek, és vasárnap délután hattól estig ingyenes filmvetítés menne. Közben lehetne sörözni, kávézni, halkan lenni. Tök mindegy lenne, hogy Brad Pitt, Keresztapa, vagy Blade Runner. Az embereknek tetszene a hangulat, és érdekelné őket a film is, hiszen nyílvánosan vetítik. Vagy ha mégsem, akkor felállnak és hazamennek. De amúgy meg háttérmozizás, szieszta. Szerintem nagyon klassz lenne. Ez a mozi jövője!

Címkék: film mozi hajdúnánás mi lenne ha?

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr52086203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KÉNSAV 2010.06.16. 15:13:13

Világsztárok és kasszasiker nélkül nem igazán fog érdekelni egy átlagos embert a mozi, mert nem szívesen ad ki pénzt valamire, amiről nem tudja, hogy szeretni fogja-e. Az alternatív filmekről meg nem igazán hallani, mert az alternatív filmekről a filmbuzik írnak olyan médiumokba, amiket csak a többi filmbuzi olvas, ezzel zárva a belterjes ördögi kört. Szal egy átlagember inkább megnézi otthon egyedül vagy haverokkal a filmet, és akkor még ráadásul nem is zavarják meg annyian, mint ahogy egy moziba lehetne. Emlékszem, amikor a mozi aulájában vetítette le a filmklub egy lepedőre a Solarist :D

Hajdesz 2010.06.16. 17:00:58

Szerintem rossz szempontból közelíted meg a dolgot!
Itt nem is igazán a filmekről van szó, hanem maga a filmezés hangulatának fokozásáról!!!
Sör, szabadtér, haverok.. mekkora fíling a város közepén.. és sztem mehetne aprópénzért!!
A nánási mozit csak faszán fel kellene futtatni.. méghozzá leginkább a fiatalok körében!!
Rengetegen nem tudják hova vinni nánáson a bnőiket, ha egy kis szórakozásra vágynak!
Ha a mozi 1 menő hely lenne, akkor én pölö simán vinném többször is a csajom!!
A mozinak semmi reklámja nincs nánáson.. szégyen-gyalázat, de én még egyszer sem voltam, amióta fel van újítva... h MIÉRT??
Mert köbö aznap tudtam meg, ha lesz vmi olyan előadás, ami engem is érdekelne.. de már akkor estére volt más programom!
Ha normálisan lenne promózva és változatos lenne a műsor, továbbá felfogadnának egy olyan jóópofa ajánlókat író forradalmárt, mint a mi csandagarbónk simán futhatna teltházzal a hely!!
Nincs meg a kapcsolat az IFIHÁZ és a mai fiatalok között.. így nemcsoda, h a város semmit nem tud tenni a fiatalok kultúrális szórakozásának érdekében!!!
Talán vhogy ezt is lehetne támogatni..
Csak fel kellene venni a kapcsolatot a "fejesekkel"..
Vélemény???

Uncle_Joe 2010.06.17. 11:43:40

es a felujitott mozinak mi koze van a kulteri mozizashoz? a vetitogepet nem lehet kivinni pik-pak a mozi presszo ele. na meg persze jogi akadalyai is vannak ennek (nezz csak meg egy eredeti dvd-t, azt hiszem ra van irva, hogy tilos otthonon kivul mashol lejatszani). az otlet mindenesetre nem rossz, de nem veletlenul haltak hamvaikba az ilyen probalkozasok.

david, arra a solarisra meg en is emlekszem, nagyon getto volt! :D

superzen 2010.06.17. 16:00:47

Szerintem sem túl jó ötlet ez... inkább meg kéne beszélni a mozisokkal, hogy nyithassunk a blogon/bárhol szavazást arra, hogy milyen filmekre vagyunk kiváncsiak, mint közösség, és akkor arra el is megyünk.

Legalábbis szerintem ez lenne a korrekt megoldás.
A másik lehetőség az underground vetítés, ahhoz viszont szerezni kell egy projektort, ami nem olcsó mulatság...

Uncle_Joe 2010.06.17. 17:44:17

szerintem a szavazásból úgyis a valami pornó jönne ki gayőztesen :D váháhá, a legjobbhely blog testületileg kivonul megnézni a legújabb michelle wild filmet.

békés atombomba 2010.06.17. 22:43:30

sosem ismertelek de kurvára megváltoztál apus!

már hogy a túróba nem lenne ez teljesen faszányos?
egy filmnek társaságban mindig megvan a fíílingje úgyhogy én is kapós lennék

vagy nem- nemtom:D

KÉNSAV 2010.06.18. 13:39:05

@békés atombomba: Persze, megvan a fílingje a haverokkal filmezésnek, de mind annak, mind a moziba járásnak - még az übergettó lepedőre-vetítésnek is - megvan az az előnye, hogy olyanok vannak jelen, akiket még valamelyest érdekel is a film. Most ezt kiviszed az utcára valahogy, ahol az emberek élik a maguk kis életüket, a vége az lesz, hogy mozgó háttérkép előtt söröztök, mert hogy figyelni nem fogsz tudni rendesen, az is százas. Mert egy komplett utcát nem fogsz tudni bekussoltatni. Lehetne kertmozit kiáltani is, de egyelőre mindenképp azt kéne normális vágányra terelni, amink van.

csanda garbó 2010.06.21. 00:31:25

@KÉNSAV: jólvan, de akkor miért nem jártok a moziba mostanában amúgy?

a probléma amúgy a bocskai mozival az, hogy ma már se te, se én, se a többiek nem fognak fizetni azért, hogy megnézhessenek egyszer egy filmet, pláne egy olyat, amit vagy már rég le lehet tölteni, vagy ami tök ciki, mert hannah montanás mondjuk. a vidéki mozi halott, senkit se érdekel. téged se, ne is hazudj magadnak!

a filmklubbal az a baj, hogy az emberek leszarják. szerintem azért, mert van egy egyfajta zártkörű hangulata - mintha pattanásos, okoskodó stréberek szakköre lenne. béna dolog. én is elkerülném. nincs is hangulata.

ezért mondom, hogy a kertmozinak lenne esélye, ráadásul az flash! viszont arra nem gondoltam, hogy annak a jogi része az elég kényes.

úgyhogy hagyjuk a picsába a mozit, mindenki nézze otthon a haverokkal!

KÉNSAV 2010.06.21. 10:32:03

@csanda garbó: Nos, én azért nem járok a moziba, mert én kábé leszarom az új filmeket. Nem érdekelnek annyira, hogy pénzt dobjak ki értük - még ahhoz is kevés az affinitásom, hogy egyáltalán letöltsem őket. Néha megtalál egy-két jóféle film, de kevés az én szám íze szerinti darab, úgyhogy nem igazán keresem őket. Szóval én nem hazudtam magamnak, épp ellenkezőleg: pont egy olyan ember nézőpontját írtam le, akit nem érdekel a dolog. Elmondtam, engem miért nem izgatna egy utcamozi.

A filmklub meg belterjes dolog: filmbuzik alkotják, és egy átlagember inkább kirekesztettnek érezhetné magát benne, minthogy egy egyszerű filmkedvelő a szakma "beavatottjai" szemében amatőr.

Nem feltétlenül kell temetni a mozit, csak ez egy rohadt kemény fa, a fejsze pedig kicsi és rozsdás.

Uncle_Joe 2010.06.21. 10:58:44

vagyunk igy egy paran, mint kensav. a mozi ideje egyertelmuen lejart. felesleges is megmenteni, mehet a levesbe. a filmklub meg annyira nem rossz dolog, csak egy mezei erdeklodo eszmetlen hendikeppel indul, mivel a legtobb filmszakkoros srac / csaj latta az osszes letezo filmet.

csanda garbó 2010.06.21. 12:17:24

@KÉNSAV: "Nem feltétlenül kell temetni a mozit, csak ez egy rohadt kemény fa, a fejsze pedig kicsi és rozsdás."

még mindig nem értem, hogy te mit kezdenél a mozival. mert az elhangzottak sztem elég egyértelműen alátámasztják, hogy a bocskai mozinak vége, lehet lebontani a termet. legyen helyette diszkó mondjuk - a közgáz szerint az biztos jobban megérné!

KÉNSAV 2010.06.21. 12:31:39

@csanda garbó: Nem tudom, miért lovagolsz még mindig azon, Kyle, hogy Cartman hány hajléktalant képes átugratni. Láttad azt a részt, amiben ez bene van? Ugyanezt csinálod most te is :D Az a nagy helyzet, hogy a mozis biszbasz a te ötleted volt, de úgy beszélsz, mintha végig én propagáltam volna, holott engem marhára nem érdekel. Eléggé átmenet nélkül jött részedről ez a pálfordulás, a bejegyzésben még teljesen lelkesen beszélsz erről az egészről, aztán hirtelen előkaptad az ásót, és nekiestél ásni a sírt.

Nekem semmi ötletem nincs a mozival, NEKED volt. A hely önmagában rejthet némi potenciált, csak nem ebben a formájában.

csanda garbó 2010.06.21. 12:40:25

@KÉNSAV: "A filmklub meg belterjes dolog: filmbuzik alkotják, és egy átlagember inkább kirekesztettnek érezhetné magát benne"

na én pont ezt akarom elkerülni! itt az átlagembert kéne valahogy megfogni szerintem. mert a nánási filmbuzik amúgy sem egy társasági lények, a kőrösis filmklub sem annyira sikeres, pedig legalább két tucat filmbuzihajlamút ismerek a most ott tanulók között. sőt igazából a hajlam szerintem mindenkiben ott van.

én már csak saját tapasztalatból is tudom, hogy ha az embereknek jó körülmények között mutatsz filmeket, akkor az jól sül el.

például nekem sok ismerősöm van, és van olyan is, aki nem egy bölcsészalkat, de amikor megmutattam nekik néhány coen filmet, akkor ők is eldobták az agyukat [nem okoskodtak a végén a suspense-ről, de élvezték]; vagy pont tegnap nézte öcsém végig a haverjaival a klasszikus holtak hajnala rendezői változatát, és végignézték, pedig azon még én is elaludtam.

mindegy. csináljatok filmklubot egyébként, de én szerintem nem is lehet azt élvezni rendesen. beültök egy kis szobába, ahol van néhány szék, oszt nézitek a projektort. csodálatos. semmi hangulata sincs, a kényelemről nem is beszélve. "inkább elkérem vagy letöltöm, ha annyira érdekel" kategória. én is elkerülném.

én úgy gondolom, hogy az átlagembereket sem szabad kihagyni a mókából. ők is szeretnének filmbuzik lenni, csak nem tudnak róla. ezért kell kivinni oda, ahol élik a maguk kis életét. ez az én elképzelésem.

csanda garbó 2010.06.21. 12:45:58

@KÉNSAV: olvasd el mégegyszer

utalok a vidéki mozi halálára a bejegyzésben - utoljára itt: "Bár igazából nem hallom, hogy annyira felkapott lenne a fiatalok körében. Ki tudja miért."

a kertmozit a filmklub kinti verziójaként definiáltam a bejegyzésben, mert a filmklub "benti" verziója többször is elbukott, meg amúgyis felesleges részemről, ha az átlagemberek - akik engem érdekelnek - leszarják.

csak ezeket kibontottam a kommentekben.

csanda garbó 2010.06.21. 12:50:15

@KÉNSAV: jólvan értelek, én azt hittem, hogy te is az emberekről, meg az igényekről beszélsz. nem személyesen neked mondtam a mondandóm, hanem az elmédben rekonstruált nánási rétegek és emberek érdekeltek, hogy szerinted mi hogyan működne velük. engem csak ez érdekel.

Hajdesz 2010.06.21. 13:21:11

Szerintem ettől lehetne jobb helyzetben is a nánási mozi.. én nem temetném el!!
Valóban igazak, amiket leírtatok.. de ettől függetlenül normális hirdetésekkel fel lehetne futtatni.. nemmondom h reneszánszát élné, de jobban menne, mint ahogy most (ha megy még egyáltalán...)

KÉNSAV 2010.06.21. 14:25:58

A filmklubot azért is nehéz amúgy összeegyeztetni az átlagos filmkedvelővel, mert ott "alternatívabb" filmeket vetítenek. Az átlagembernek meg rögtön eszébe jutnak ilyenkor az olyan művészfilmek, amikben fél-másfél órán keresztül nemhogy zene, de beszéd sincs. Ez marhára nem kell az átlagembernek. És pláne nem akarnak beszélni a végén. Talán jobban érdekelné az embereket, ha lenne valami híd a kettő között, egyfajta átmenet: jól bevált filmek vetítése karöltve kevésbé ismert, esetleg igen régi darabokkal. A spenótot nem szeretik sokan, de a zöldtésztát már többen megeszik, pedig abban is van spenót, csak nem néz ki úgy, mint a darált libafos.

csanda garbó 2010.06.21. 15:12:59

@KÉNSAV: "Talán jobban érdekelné az embereket, ha lenne valami híd a kettő között, egyfajta átmenet: jól bevált filmek vetítése karöltve kevésbé ismert, esetleg igen régi darabokkal."

egyetértek. klasszikusok, kultfilmek, alapfilmek, stb. de én ezt nem filmklubos viszonyok között valósítanám meg, mert annak se hangulata, se közönsége. bezzeg egy kinti moziban...

az alt-filmek más kérdés.

csanda garbó 2010.06.21. 15:14:48

@Hajdesz: a reklám-dolog nagyon igaz. tudod mit, szólok nekik!

Vékony Gábor 2010.06.22. 12:01:29

Ha már meg vagyok nevezne a cikkben és a filmklubok is szóba kerültek a kommentekben, én is csatlakozom:
A Mozi Presszó kertmozivá alakítása jó ötlet, olyannyira, hogy 2004 nyarán volt is néhány vetítés a benti udvaron az akkori Roncs-film-klubosok asszisztálásával. A kezdeményezés megbukott, főleg mert a technikai lehetőségek korlátozottak voltak, (a csapnivaló hangosítás tönkrevágta az élményt), illetve a szokásos minimális reklámozás sem kecsegtetett hosszú élettartammal. Ma mindezeket a hibákat könnyebb lenne elkerülni.

A nánási mozi tényleg nem dönget kasszarekordokat, és valóban nem tud egészen friss lenni (az új filmek kópiái csak akkor érnek el ide, ha már a nagyobb városokban lefutottak), de talán nem csak én lennék szomorú, ha megszűnnének a vetítések. A nagy számban leadott romkomok és animációs filmek engem sem hoznak lázba, de legalább van egy lehetőség, amit ásító szombat délutánokon párocskák és családok kihasználhatnak (és főleg ők használják ki). Nagy szó ez egy olyan városban, ahol (mint olvasom) agonizál a rockélet, tudtommal nincs DVD-kölcsönző és az egyetlen könyvesbolt akkora, hogy belépéskor jobban jársz, ha a hátadról leveszed a táskát, különben A da Vinci-kódot könnyen a Wass Albert-kötetekre ránthatod. Néhány gyereknek talán ez az egyetlen lehetősége, hogy találkozzon a mozival, és később visszajáró vendég legyen. Hogy a gyerekkori moziélmény mennyire fontos, azt épp a cikk szerzőjének nem kell bizonyítanom.

A filmklubok tényleg nem sikeresek, de az tévedés, hogy filmbuzik belterjes ügyei volnának. Épp ellenkezőleg, az átlagos filmkedvelő, a mások véleményére kíváncsi, beszélgetni nemcsak sör mellett szerető fiatalok bukkannak fel ott, a magukat filmtudornak tartók távolmaradásukkal tüntetnek – a vetített film jóformán bármi lehet a Ragyogástól a Brian életén át a Szelíd motorosokig és a Szegénylegényekig. A moziban működő filmklub nagyon is közönségbarát filmekkel igyekszik nézőket toborozni, amint hallom, valamivel sikeresebben, mint 2004-2005-ben, amikor Tarantino-filmekkel, animékkel és vámpírmozikkal sem tudtunk egy stabil nézői kört kialakítani.
süti beállítások módosítása