a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

VCO - musique concrète - a korai ötvenes évek francia iskolája

superzen 2010.06.26. 14:41

 Az 1930-as években kikísérletezett, '40-es években továbbfejlődő szalagos felvevő rendszer a huszadik század második felében forradalmasította a hanghordozást. Minden addigi eszköznél jobb minőségben, sztereóban képes volt rögzíteni a hangokat, ráadásul fizikai sajátságai miatt az akkori avantgarde komponisták egyik kedvenc játékszerévé vált. A szalagos technikával, összeollózott és egymásra kevert sávokból álló zene a musique concrete nevet kapta.

 

A szalagon lévő hang könnyű módosíthatósága révén olyan dolgokra is képes volt, amelyet természetes körülmények között nehéz lett volna megvalósítani, ha nem lehetetlen. Ilyen például - több mai, mindenféle stílusú zenében gyakran használt effekt: echo, reverb. Az első musique concrete zenének nevezhető alkotás a következő Pierre Schaeffer "etűd", amely különféle egymásra ollózott vonathangokból állt össze. A hangokból úgynevezett loopokat (rövidebb ismétlődő szakaszokat) készített, ami mind a mai napig az elektronikus zenében jelen lévő technika. Mai szemmel eléggé bizarrnak tűnhet, de egy egész korszak meghatározó műve ez, sőt a mai industrial műfajban aktívan tovább is él a hangulat.

Ezek után Schaeffer összefogott egy másik Pierre-rel, mégpedig Pierre Henryval, akinek leghíresebb műve a Psyche Rock, amelyet később olyan előadók dolgoztak fel, mint a Fatboy Slim.

 

Végülis a musique concrete lett alapja a későbbi elektronikus zenék sampling technikájának, amely bár már manapság teljesen digitális eszközöket használ, gyökereiben és a szerkesztés elveiben a mai napig ugyanaz a módszer, amely a Második Világháború utáni időszakot jellemezte.

Időközben ezzel az irányzattal majdnem párhuzamos alakult ki az Elektronische Musik, mely a 20. század egyik legnagyobb komponistájának, Karlheinz Stockhausennek vezénylése alatt hozta létre a korai elektronikus zene legjelentősebb alkotásait.

Címkék: vonat elektronikus tape világháború industrial szalag delay pierre henry 40es évek 50es évek pierre schaffer

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr292111589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilaj 2010.06.27. 10:47:30

Ez a psyche rock amúgy nem gyenge:D
Fel kellene dolgozni:)

Hajdesz 2010.06.28. 18:39:38

Nagyon jók ezek a bejegyzések!! =)
Tényleg az alapoktól kezdődőden benne van szinte minden! :P
Várom a további részeket is...

superzen 2010.06.28. 21:19:10

@Hajdesz: köszi, igyekszem szépen felvezetni a dolgot, remélem egyre többen olvassák majd el!
Folytatás következik, remélem több kommenttel, jövő héttől - a héten nagyrészt az egyébként tapasztalható designbeli változásokra kell koncentrálnom, meg hát lesz fellépés hétvégén... arra is készülni kell! :D

Hajdesz 2010.06.29. 19:01:55

Látom-tapasztalom! :)
Hajrá-hajrá :D.. jóleszazz =)
Fellépéshez meg sok sikert! ;-)
süti beállítások módosítása