a legjobb hely

A blog célja a hajdúság vonzáskörzetében - Hajdúnánásra koncentrálva - az éjszakai- és kulturális élet főbb eseményeinek bemutatása. A kommentelés indapass mellett lehetséges, erről bővebben a lentebb található FAQ-ban, mindenki legyen szíves homo sapiens módjára hozzászólni a témákhoz, a kötekedő, másokat becsmérlő bejegyzések törölve lesznek. A politikát - még ha a blog nevéből egyesek erre is következtettek - nem fogjuk tolerálni.

Kontakt/Info

Utolsó kommentek

Az utolsó aktus a Földön - Sziget 2010 – 2. rész

csanda garbó 2010.08.30. 12:23

A Sziget mínusz első napján elbúcsúzott a rendszerváltás utáni évek egyik legfontosabb magyar zenekara, a Kispál és a Borz. Sokan próbálták már elmagyarázni, hogy ez mégis mit jelent: vannak, akiknek mintha a szívét téptek volna ki, sokak szerint egy korszaknak lett ezzel vége, a kritikusok a magyar popzene utolsó vállalható együttesét gyászolják, de van olyan is, akit teljesen hidegen hagy a dolog. Pedig annyi biztos, hogy semmi se lesz már olyan. Ennek tudatában néztük meg a legutolsó Kispál koncertet.

 

15 évesen meghallottam a Szőkített nőt az m1 Dob+basszus c. műsorában, és egyszerűen lenyűgözött, hogy egy ilyen primitív kis dalocska mennyire szívhez szóló tud lenni. Gyerekes volt, naiv, pimasz, érzelmes és szívszorító, de ugyanakkor dögös, ugrálható bulizene is - mindez ott volt benne: a punkos ritmusban, Lovasi rikácsoló énekhangjában, a vicces szövegekben, és a fülbemászó gitártémákban. Tökéletes popzene, méghozzá a legjobb hozzávalókból: 60-as évek, Clash, Pixies, Police, meg ilyenek. Sokan nem szerették a dalszövegek miatt, pedig volt, aki szerint költészet volt. Én úgy viszonyultam hozzájuk, mint a külföldi zenékhez, amiknek csak néhány sora van meg tisztán, a többit meg leszarom. És szerintem így van ezzel az a 45 ezer ember is, akinek ugyan fogalma sincs, hogy miért jó nagyfarkú négerekkel állni a szélben, de ugyanolyan mosollyal, átéléssel és borzongással tudta ordítani a szöveget, amikor 2010. augusztus 9-én utoljára hangzott el a Tiszai pu. című dal. Ezért volt olyan jó zene a Kispál, és ezért fog hiányozni annyi embernek: mert boldoggá tette őket. Nehéz ezt nem megbecsülni, pláne ma. Most hallgassátok meg velem a Tingli-tanglit.



Szóval a nyár elején bejelentették, hogy fel fognak oszlani. Magyarország legjobb koncertzenekara a Sziget mínusz első napján lépett fel utoljára. Lovasi elmondta, hogy nem lesz több, ő nem fog hasznot húzni béna nosztalgiapartikból.
Mi mindent kell akkor várni egy ilyen eseménytől? A búcsúkoncert általában szomorú műfaj, mert a rockkoncerteket nem az emlékezés működteti, plusz az egészet áthatja a gyászmunka: a rajongóknak meg kell tanulniuk elengedni a zenekart, felismerni, hogy mindenkinek így a legjobb. A 3 órás műsor több blokkból állt – viszonylag igyekeztek bemutatni a Kispál minden eddigi létformáját. A koncert inkább színházi előadás volt, a felállást folyton variálták, rengeteg vendégzenész volt, hangoskodás, csendesülősködés. Ez azonban rossz ötlet volt, a show összeomlott saját súlya alatt, túlzsúfolt és erőltetett volt, vagyis pont az tűnt el belőle, ami miatt jó egy Kispál koncert: a spontanitás, a közvetlenség és az egyszerűség.
Nem volt annyi bolondozás sem, látszott, hogy a tagok sem érezték jól magukat. Látványosnak látványos volt, de „nem ez volt életem Kispál-koncertje”, mint ahogy azt sokan elmondták utána.

Címkék: kispál és a borz ott voltunk sziget2010

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legjobbhely.blog.hu/api/trackback/id/tr372258527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uncle_Joe 2010.08.30. 17:22:33

ugyan sosem voltam oda a kispalert, de valoban szar ugy, hogy az amugy is gyenge hazai pop utolso nagy neve is megszunt letezni. nem is a kispalt gyaszolom - es szerintem a zenekritikusok tobbsege sem - hanem az igazi minosegi konnyuzenet. szabad az ut, aramolhat a gagyi!

egyebkent lovasi hozzaallasa roppant szimpatikus, de hallottunk mar ilyen nagy szavakat, pl. angus youngtol, aki azt mondta, hogy az ac/dc bizony nem fog mindenfele compilation meg greatest hits szarokat kiadni, aztan nesze neked iron man 2 soundtrack.

csanda garbó 2010.08.31. 11:47:15

@Uncle_Joe: szabad az ut, aramolhat a gagyi!

Lovasi utódként az Esti Kornél nevű együttest jelölte meg. elég szar: www.youtube.com/watch?v=ES5UeEzLvHQ

turbulence_mann 2010.08.31. 17:24:49

@csanda garbó: tényleg elég szar, mikor beindul nem gyengén Emese koppintás.

Én még májusban voltam Pannónia Fesztiválon, és ott nem volt még ilyen 3órás megakoncertezés, hanem egy megszokott vicces, frappáns, kreatív, néha jammelős vidám koncert volt. Persze már ott is ironizált Lovasi a feloszlásukkal kapcsolatban, de azért pörögtek és ömlött belőlük a poén. Lehet akkor még nem érezték a végét a dolognak...

KÉNSAV 2010.09.01. 22:08:12

Kispálék zenéjének az ereje szerintem elég nyilvánvaló, azonban ami a hagyatékukat illeti... ott már nem annyira fényes a helyzet. Azzal, hogy a Kispál népszerű lett, kinyitottak egy csapot, amiből ömlött a jóság, de az eredeti vízforrás mellé a közönségigény miatt több, gyengébb forrást is bekötöttek, és most, hogy a főforrás teljesen elapadt, már csak az a lényeg, hogy folyjon a csap, bármi szar jöhet belőle. Lényegében a Kispál divattá tette az alter zenét Magyarországon, csak az a baj, hogy nem sokan jöttek rá, hogy mitől is jó az alter zene. Csomóan Lovasi szövegstílusát majmolják, csak éppen az hiányzik belőlük, ami jóvá teszi Lovasi szövegeit. Az sem segít, hogy Lovasi időnként bűn rossz zenekarokat támogat. Sőt, főleg bűn rossz zenekarokat támogat.
süti beállítások módosítása